Dnes je sobota 20. apríla 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín.

Nedoplatky a niekoľkonásobne zvýšené zálohové faktúry

Ako ste si mohli všimnúť v médiách, obce a mestá trápia veľké nedoplatky za energie, vysoké ceny energií a aktuálne už aj veľmi vysoké preddavkové faktúry.

Kompenzácie nie sú také ako sa očakávali, pre samosprávy zatiaľ takmer žiadne.

Toto neobišlo ani Horné Orešany. Vyúčtovacie faktúry za dodávku plynu prišli s nedoplatkom cca 3500 € a zálohové platby sú aktuálne 2,5 až 3-krát vyššie ako minulý rok! Mesačné platby za elektrickú energiu sa zhruba zdvojnásobili.

Je preto jasné, že je treba šetriť a aj riešiť danú situáciu. Na úrovni obcí, združení (Združenie miest a obcí Slovenska - ZMOS), na úrovni štátu. Apelujeme preto na ZMOS, aby čím skôr vyrokoval so štátom kompenzácie, našiel riešenie, ako sa dostať z tejto situácie. Samozrejme vidíme, že táto snaha tu je.

Zvýšenie cien energií sa v obci dotklo verejného osvetlenia i verejných budov. Hľadáme preto možnosti, ako znížiť náklady - napríklad zredukovať pouličné osvetlenie, alebo znížiť teplotu v budovách. Prosíme vás o pochopenie a trpezlivosť.

Ak máte nápady, ako prekonať túto situáciu, alebo vidíte nehospodárnosť, dajte nám prosím vedieť.

Aktualizácia:

Dnes (12.1.2023) bolo na Hlavnej a Rajčanke každé druhé osvetlenie. Tu je to technicky možné cez istič. Je to trasa cca 2,8 km, s namontovanými 70W svietidlami a aktuálne osvetlenie je ako na priloženej fotografií (prechody pri zdravotnom stredisku a obchodoch (autobusovej zastávke) bolo možné ponechať v plnej svietivosti).
 

Ďakujeme!

Ďalšie aktuality